Psikolojik Danışman ve rehber öğretmen pdr eğitim haberleri re hberlik

Ana Sayfa Forum Kurallar Makaleler Dosyalar Bize Ulaşın Kayıt ol
» Egitim Aile Haber

Kpss deki kopya kesinleşirse ne olacak?

{ 30 Agustos 2010 }

Bilindiği gibi 2010 yılı kpss sınavı ile ilgili kopya iddiaları ortalıkta gezinmektedir.Ösym nin son açıklamasında kopya olayının gerçekleştiği ve eğitim bilimleri sorularının ham şeklinin internet aracılığıyla binlerce kişiye ulaştığı açıklandı ve Milli eğitim bakanlığının bugün yapacağı öğretmen ilk atamaları bu nedenle ileriki bir tarihe ertelendi.
Şimdi Kpss sınavına giren ve bu atamaları bekleyen yüzbinlerce kişi ne olacağını soruyor.

S,1-Sınav iptal edilecekmi?
C,1Öncelikle kopya çektiği varsayılan kişilerin sayıları ve sınava giren kişi sayısına oranlandığında sınavın iptal edilmesi mümkün görülmemektedir.

S 2-Kopya olayı doğru çıkarsa ne olacak?
C 2- Kopya çektiği kesin tespit edilen kişilerin sınav sonuçları geçersiz sayılacak ve ilgili kişiler hakkında Adli olarak Mahkemelerimizde hapis ve para cezası ile yargılanacaktır.İdari açıdan Bu kişilerin Devlet kurumlarında memur olmaları yasaklanacaktır.

S 3-Öğretmen atamaları yapıldıktan sonra kopya çeken kişiler atanmışsa ve bunların atamaları iptal olursa yerine kimler atanacak?
C 3- Öğretmen atamaları yapılmış ve kopya çektiği tespit edilen kişiler atanmış ise bu kişilerin Atandığı kurumu o kişiden sonra tercih eden kişi hak kazanmış olacaktır ve Kopya çeken kişinin ataması iptal edilerek o kurumu tercih eden İkinci yüksek puanlı kişi atanacaktır.
Örneğin:
Normal tamalardaki süreç şöyledir;A okulunu 5 kişi tercih etti ve en yüksek puanlı kişi atandı A okulunu tercih eden diğer kişiler puanlarına göre tercih ettikleri bir sonraki kurumlara atanırlar .
Eğer en yüksek puan alan kişinin kopya çektiği tespit edilmişse Bu kişinin ataması iptal edilerek yerine o kurumu tercih eden en yüksek ikinci puanlı kişi atanır ve onun boş bıraktığı yerede birsonraki puanlı atanır.

S 4-Atamalar neden ertelendi ve kopya iddiaları kesinleşmeden atama yapılırsa ne olur?
c 4-Eğer atamalar kopya iddiaları kesinleşmeden yapılırsa Ataması yapılan tamamına yakını etkilencektir ve kelebek kaosu etkisiyle Bütün atananların yerleri değişecek tam bir karmaşa olacaktır.
S 5-Puanlamalar nasıl olacak?
Puanlamalarda katsayı uygulandığından ve Cevaplanan soru sayısına ve en yüksek puan alan kişinin puanıda bu hesaplamalarda baz alındığından Kpss sınavı sonuçları yeniden hesaplamaya girecek ve bütün adayların sınav sonuçları değişecektir.Kopya iddiası doğrulanır ve kopya çekenlerin sınavları iptal olursa ki soruları elde eden bu kişilerin sınav sonuçları çok yüksek olması muhtemeldir.Yüksek puanlı bu kişilerin sınavları iptal edildiğinde yapılacak yeni hesaplamalarla diğer adayların sınav sonuclarında bir miktar yükselme olabilir.

S 6- Milli eğitim bakanlığı ne zaman Atamaları yapacak ?
C 6- Yukarda belirttiğim gibi kopya iddiları bir kaç kişiyle sınırlı olmuş olsa atamaları hemen yapılabilir ve tespit edilen kişilerin sınavlarının iptalı atamaları çok fazla etkilemezdi.Ancak Anacak öğretmen sayısı 30 bin iken kpss sorularının şimdilik tespit edilen rakamlara göre 3200 gibi yüksek düzeyde olması yapıcalak atamaların tamamını etkileyebilecek sayıdadır ve bu nedenle ertelenmesi doğru bir karardır.
Atamaların yapılma süreci Adli olarak savcılık soruşturmasının ve idarı olarak ösym nin araştırmasının netlik kazanması ile yapılacağı bakanlık tarafından açıklanmıştır. Atama süreci bu nedenle tahmini olarak en az 10-15 gün ile bir kaç ay arasında gerçekleşebilir.

Geri Dön Sayfa Basi