Psikolojik Danışman ve rehber öğretmen pdr eğitim haberleri re hberlik

Ana Sayfa Forum Kurallar Makaleler Dosyalar Bize Ulaşın Kayıt ol
» Egitim Aile Haber

Eğitim Müfettişleri Başkanlıklarına Uyarı

{ 2 Eylül 2010 }

Eğitim Müfettişleri Başkanlıklarına Uyarı

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulundan Önemli Karar

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından İlköğretim Müfettişlerinin (Eğitim Müfettişlerinin) görev alanlarının daraltılmasının hukuka aykırı olduğu yönünde karar vermiştir.

Milli Eğitim Bakanlığınca İlköğretim Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliğinde 24 Mayıs 2009 tarihli 27237 sayılı Resmi Gazetede yapılan değişiklikle İlköğretim müfettişlerinin görev alanını düzenleyen 42. maddede değişiklik yapılarak ilköğretim müfettişlerinin görev alanı daraltılmış görev alanlarında yer alan kurumlardan;

Halk Eğitim Merkezleri,

Öğretmen evleri,

Rehberlik ve Araştırma Merkezleri,

Çıraklık (Mesleki) Eğitim Merkezleri, 

Milli Eğitim Yayınevleri,

Hizmet İçi Eğitim Enstitüleri,

Hizmet İçi Eğitim Merkezleri,

Öğrenci Yurtları,

Spor ve İzcilik Okulları,

Gençlik ve İzcilik Eğitim Tesisleri,  görev alanı dışına çıkarılmıştı.

Bunun üzerine Müfettişler Derneği olarak açtığımız iptal davasında Danıştay 2. Dairesi söz konusu değişikliğin yürütmesini durdurmuştu (E:2009/3047). Bu kararla ilköğretim müfettişlerinin görev alanından çıkarılan kurumların tamamı yeniden görev kapsamına dahil olmuştu. Danıştayın Bu kararı Anadolu Ajansınca haber olarak geçilmiş ve kamuoyu bilgilendirilmişti. Ayrıca Eğitim Müfettişliği Yasası çıkarılırken eğitim müfettişlerinin görev alanlarının belirlenmesinde bu kararın dikkate alınması konusunda TBMM’nin ilgili komisyonundan da talepte bulunmuştuk. Bu talebimiz komisyonca dikkate alınmıştı.

Bu gelişmelere rağmen Milli Eğitim Bakanlığı Danıştayın bu kararına Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna itirazda bulunmuştur. İdari Dava Daireleri Kurulu 2010/27 sayılı kararıyla İlköğretim müfettişlerinin görev alanlarının daraltılmasının hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle Milli Eğitim Bakanlığının itirazını reddetmiştir.

Yürütmeyi Durdurma kararı sonrasında Derneğimiz  tarafından bir açıklama yapılarak 81 il Valiliği, Milli Eğitim müdürlükleri ve İlköğretim Müfettişleri Başkanlıklarının, Danıştayın vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararını dikkate alarak ilköğretim müfettişlerinin görev alanından çıkarıldığı için 2009-2010 öğretim yılı itibariyle teftiş programına alınmayan bütün kurumların yeniden teftiş programına alınması gerektiği konusunda uyarıda bulunulmuştu. Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda bilgilendirme yazısı yazması gerekirken yazmadı ve yargı kararına ve uyarımıza rağmen birçok ilimizde bu kurumlar geçen yıl denetim kapsamına alınmadı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun bu son kararı neticesinde Milli Eğitim Bakanlığının bir yazı ile Valilikleri ve Milli Eğitim Müdürlüklerini bilgilendirmesi gerekliyken yine herhangi bir yazı gönderilmemiştir.

Eğitim Müfettişlerinin teftiş çalışmaları kapsamındaki yıllık çalışma programına almaları gereken kurumlar şunlardır:

·         Resmi ve Özel Anaokulları

·         Resmi ve Özel İlköğretim okulları

·         Eğitim Uygulama Okulları

·         İş Eğitim Merkezleri

·         Otistik Çocuklar Eğitim merkezleri

·         Rehberlik ve Araştırma merkezleri

·         Mesleki Eğitim merkezleri

·         Halk Eğitim merkezleri ve akşam sanat okulları

·         Dershaneler (İlköğretim ve Liselere yönelik)

·         Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursları

·         Kurslar (Yabancı dil, bilgisayar, muhasebe …vs)

·         Etüt Eğitim merkezleri

·         Rehabilitasyon Merkezleri

·         Öğretmenevi ve Akşam sanat okulları

·         Hizmetiçi Eğitim Merkezleri

·         Hizmetiçi Eğitim Enstitüleri

·         Kur’an Kursları

·         Spor ve izcilik okulları/İzcilik eğitim tesisleri

·         Öğrencileri Yetiştirme ve Sınavlara hazırlama Kursları

·         Milli Eğitim Yayınevleri

·         Öğrenci Yurtları

Eğitim-Öğretim yılının başladığı, müfettişlerce yıllık çalışma programlarının hazırlanacağı bu günlerde sözkonusu yargı kararının dikkate alınarak çalışma programı hazırlanması gerektiği konusunda Eğitim Müfettişleri Başkanlıklarını uyarıyoruz.

Danıştay İdari Dava Dairelerinin Kararı:

Doğan CEYLAN

Müfettişler Derneği Başkanı

Geri Dön Sayfa Basi